J. R. R. Tolkien

Het Tolkien Genootschap Unquendor

Geen fanclub

Lembas

Bijeenkomsten

Tolkienwinkel

meer informatie?


Rode balk

Logo Unquendor
Unquendor
Tolkien Genootschap

Opgericht 22 september 1981
KvK Leiden V446814

Rood balkje
Ooit je
hart verloren aan
Midden-aarde?

J. R. R. Tolkien

Op een gedenkwaardige dag krabbelde professor John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) het zinnetje 'in a hole in the ground there lived a hobbit' neer. Hij had geen idee wat een hobbit was, maar het woordje stimuleerde zijn levendige fantasie. Het resultaat was een sprookjesverhaal over de hobbit Bilbo Balings die met dertien dwergen en een tovenaar op jacht naar een drakeschat ging. Op 21 september 1937 verscheen The Hobbit in druk, en het bleek een bestseller te zijn omdat ook veel volwassenen, die zich niet te oud voelden om van een sprookje te genieten, geboeid werden door de hobbits en Tolkiens prachtige verteltrant. Geen wonder dat de uitgever aan Tolkien liet weten: "Geef ons meer hobbits!"

Dat tweede hobbitverhaal verscheen 17 jaar later onder de titel The Lord of the Rings, of In de ban van de Ring zoals het boek in de bekroonde Nederlandse vertaling van Max Schuchart heet. Het had zolang geduurd omdat The Lord of the Rings was uitgegroeid van een tweede hobbitverhaal voor kinderen tot een machtig epos van ruim 1200 pagina's over de aloude strijd tussen licht en duisternis. Het lijvige boek deed een recensent vol bewondering verzuchten: "Dit is geen sprookje meer, maar een sprook!" Frodo Balings' queeste naar Saurons duistere rijk Mordor om de Ring te vernietigen in de Doemberg bereikte wereldwijd een miljoenenpubliek en vormde de basis van Tolkiens immense populariteit als fantasy-schrijver.


Het Tolkien Genootschap Unquendor

In de jaren 60 ontstond in Amerika een ware campuscultus rond Tolkien en The Lord of the Rings onder studenten. De fanclubs schoten als paddestoelen uit de grond, men schreef brieven in het Elfs naar elkaar en op muren verschenen kreten als 'Gandalf for President!' en 'Frodo Lives!'. De hippies adopteerden The Lord of the Rings als hun bijbel omdat zij erin een bevestiging zagen van hun idealen van vrije sex en drugsgebruik.

In Engeland werd dit alles met scepsis bekeken, en als reactie op de Amerikaanse excessen stichtte de fantasy-auteur Vera Chapman in 1969 de Tolkien Society. Het doel was het werk van J.R.R. Tolkien serieus te bestuderen. Tolkien steunde Chapmans initiatief en hij stemde ermee in 'honorary president in perpetuo' van de Tolkien Society te worden.

In navolging van het Engelse voorbeeld werd op 22 september (de verjaardag van Bilbo en Frodo) 1981 het Tolkien Genootschap opgericht. Besloten werd het genootschap 'Unquendor' te noemen, hetgeen Elfs is voor 'holte-land', oftewel Holland.


Geen fanclub

Unquendor wil duidelijk geen fanclub zijn. De essentie van een fanclub is namelijk een blinde adoratie voor het lijdende voorwerp, terwijl wij ons diepgravend met Midden-aarde bezig houden, waarbij duidelijk ruimte is voor constructieve kritiek op Tolkien en zijn werk. Het is aardig te constateren dat de leden die zich aan de Tolkienstudie wijden te verdelen zijn in twee stromingen: Ardalogen zijn zij die van Tolkien de fictie overgenomen hebben dat Midden-aarde daadwerkelijk bestaan heeft, en dat Tolkien slechts de vertaler is van manuscripten, welke zij bestuderen gelijk Middeleeuwse kronieken. De Tolkienisten daarentegen zien in Tolkien een vooraanstaand fantasy-auteur, en zij zoeken naar invloeden van andere auteurs, elementen uit bestaande mythologieën e.d.

Overigens is het niet zo dat ieder lid van Unquendor zo 'wetenschappelijk' bezig is. De meerderheid geeft op een andere manier vorm aan hun hobby 'Tolkien'; de een maakt kostuums of fraaie tekeningen, de ander schrijft gedichten, is meer geïnteresseerd in fantasy-rollenspelen of volstaat met het lezen van ons tijdschrift Lembas. Dat een gedegen kennis van het werk van Tolkien een voorwaarde zou zijn voor lidmaatschap is derhalve een misvatting. Het mooie van Unquendor is dat niets moet en alles kan.


Lembas

Het tijdschrift Lembas verschijnt vijf maal per jaar en bevat artikelen, brieven, recensies, gedichten, tekeningen en nog veel meer zaken die te maken hebben met het fantasy-genre in het algemeen en Tolkien in het bijzonder.


Bijeenkomsten

Goede gelegenheden andere liefhebbers van het werk van Tolkien te ontmoeten zijn de twee feesten en de vele herbergbijeenkomsten die jaarlijks worden georganiseerd.

Het programma voor het Joelfeest in december en het Slotfeest in de zomer is altijd zeer divers: lezingen, een gastspreker, een quiz, een komisch toneelstuk, liedjes, een tentoonstelling, alles is mogelijk, zolang het maar in het teken van Tolkien staat.

Kleinschaliger zijn de herberg-bijeenkomsten. Over het hele land zijn herbergen, vaak bij iemand thuis, waar de leden uit de regio geregend bijeen komen om over Tolkien te praten, leeservaringen uit te wisselen, elkaars boekenkast te bewonderen, om naar Tolkienvideo's te kijken en wat dies meer zij.


Tolkienwinkel

Een belangrijke service aan de leden en met name de verzamelaars is de Tolkienwinkel. De beheerder van de Tolkienwinkel doet zijn best om alle boeken, posters, cd's, spelletjes, kalenders en wat de commercie nog meer voortbrengt betreffende Tolkien te importeren en beschikbaar te stellen. Er is een catalogus beschikbaar met het huidige aanbod.


Mocht door bovenstaande informatie uw interesse zijn gewekt of wilt u verdere informatie over J.R.R. Tolkien of Unquendor, aarzel dan niet deze geheel vrijblijvend en kosteloos aan te vragen. Schrijf naar:

Unquendor Informatie
Irene de Haan
Postbus 1217
1300 BE Almere

Voor lidmaatschap dient men fl 35 over te maken op postbankrekening 34.72.722 t.n.v. Tolkien Genootschap Unquendor te Utrecht. Schrijf uw naam en adres onder mededelingen. Vanuit het buitenland kan men alleen betalen per Eurocheque of per postwissel. Bij meerdere leden achter één voordeur betalen nummer twee enz. maar fl 12,50 p.p. voor het huisgenoot-lidmaatschap. Zij ontvangen geen Lembas.

"spreek, vriend, en treed binnen"
Rode balk